Romankurs - 04.09.2023

Välkommen till EasyWrite - din litterära familj!

I den här kursen får du tillgång till en mängd skrivverktyg, svar på alla dina frågor om romanskrivande och författarskap, inspiration från framstående profiler inom bokbranschen, stöd i skrivprocessen, nya vänner och en bra arbetsmiljö som du kommer ha mycket glädje av i ditt framtida skrivande. Vi ser fram emot att lära känna dig och dela med oss av vår kunskap och våra bästa tips!

Målet med vår fantastiska romankurs är att ge dig det du behöver för att skriva en riktigt bra roman. Är du redo att förverkliga din dröm?

 

Videolektioner

Själva inlärningsfasen av kursen pågår under de 10 första veckorna. Varje vecka får du tillgång till en ny modul som innehåller skriftligt material och en videolektion om skrivhantverket. Det skriftliga materialet är uppbyggt på ett pedagogiskt och inspirerande sätt och innehåller specifika förklaringar, exempel och övningar. I videolektionen förklarar och utvecklar vi veckans tema ytterligare.

 

Frågewebbinarier

De första 10 veckorna håller vi även ett livesänt frågewebinarium i veckan för alla kursdeltagare. På frågewebbinarierna kan du ställa frågor om allt du undrar över. Om du inte har möjlighet att delta live är det ingen fara, du kan se frågewebbinariet i efterhand och det finns tillgängligt under hela året.

 

Inspirationswebbinarier

Utöver det som ingår i romankursen håller vi även ett flertal inspirationswebinarier utspridda över kursåret. Som deltagare i romankursen har du tillgång till dessa under ett helt år. Inspirationswebbinarierna gästas av kända författare, redaktörer och andra profiler i bokbranschen som delar med sig av tips och verktyg till den som drömmer om att lyckas som författare.

 

Textåterkoppling - att lära sig att ta emot och ge konstruktiv kritik

Kursen går igenom allt du behöver för att slutföra din roman, inklusive hur du redigerar manuset och gör det redo att skickas till utgivare. Vi kommer bland annat att fokusera på redigering och på att ge och ta emot kritik. Som en del av kursen kommer en professionell redaktör att ge dig feedback på en synopsis och en text som består av upp till 1000 ord. Du kommer även ha möjlighet att läsa och granska andra deltagares texter på max 1000 ord och få feedback på din egen text. Deltagarna delas in i grupper om tre och läser och ger anonym feedback till varandra (att delta är självklart frivilligt). Du har även tillgång till EasyWrites pilotläsarprogram där du kan läsa och ge feedback på andra användares texter (delar av eller hela manus).

 

Professionell manusutveckling

Om du har köpt Standard- eller Propaketet ingår en manusbedömning i kurspriset. En redaktör går noggrant igenom ditt manus och tittar på vad som fungerar och vad som behöver utvecklas. Du får specifika tips om hur du kan arbeta med att förbättra ditt manus. Detta ger dig en stor fördel i kampen för att ta dig igenom förläggarnas nålsöga. Du kan använda din manusbedömning när som helst under kursåret. Här är vad du får:

Standardpaketet: Manusutveckling 1 (max. 17 500 ord, cirka 50 sidor + synopsis). Du får en skriftlig bedömning på minst 1 sida och kommentarer direkt i manuset.

Propaketet: Manusutveckling 4 (max. 70 000 ord, cirka 200 sidor + synopsis). Du får en skriftlig bedömning och kommentarer direkt i manuset. Dessutom ingår en timmes muntlig eller skriftlig konversation med redaktören.

 

Eget arbete

När du har lärt dig hantverket gäller det att skriva, skriva, skriva. Utbildning och insikt behövs för att utveckla skrivfärdigheterna. Många av kursdeltagarna får sina första aha-upplevelser redan i början av kursen och märker snabbt hur de kan förbättra sina texter. För att dra full nytta av kursen rekommenderar vi att du avsätter tid att skriva varje dag - om så bara 10 minuter.

Om du vill göra en intensivversion av de första 10 veckorna av kursen, gå igenom allt material i modulerna, titta på videolektionen och delta i frågewebbinariet, samt vara aktiv i gruppforumet, bör du räkna med att lägga ungefär 4–6 timmar varje vecka utöver ditt eget skrivande. Det är inte alltid lätt att hitta den tiden i vardagen och därför är kursen utformad så att du har ett helt år på dig att gå igenom allt. Detta betyder att du kan välja att göra din egen tidsplan och ta kursen i din egen takt. Du missar alltså ingenting, även om du till exempel måste resa iväg under en period eller ha ledigt någon vecka.

Störst fördel av kursen får du dock om du är aktiv och använder alla resurser som ingår. Vi rekommenderar att du prioriterar att följa kursens webbinarier och videolektioner och aktivt delta i vårt forum, det kommer att ge dig nya vänner och stöd och uppmuntran då det känns motigt att skriva. Du kan även hitta bra pilotläsare som det finns möjlighet att fortsätta att samarbeta med även i framtiden.

 

Personlig vägledning

EasyWrite-teamet är tillgängligt under hela kursen. Vi hjälper dig med dina skrivutmaningar i vårt slutna forum och på frågewebbinarierna. Inga frågor är dumma, det finns alltid någon annan som undrar precis samma sak!

Den intensiva delen av gruppkursen – när vi går igenom allt material – avslutas i vecka 45. Men naturligtvis har du tillgång till de gemensamma frågewebbinarierna, videolektionerna, allt skriftligt material och kursens webbinarier under ett helt år, så att du kan arbeta i din egen takt. Och du kommer att få uppmuntran, stöd och svar på dina frågor i EasyWrites forum så länge du vill.

 

Frågor?

- För tekniska frågor, information om kursen eller EasyWrite, skicka ett e-postmeddelande till: post@easywrite.se

- För frågor om uteblivna fakturor eller liknande som rör betalningen, skicka ett e-postmeddelande till: swp@sveaekonomi.se eller kontakta SVEA via telefon: 08-514 931 13

 

Välkommen till din litterära familj! Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå din dröm.

          Här är din kursplan!                                                

 

DATUM TEMA BESKRIVNING

v.36
04/9-10/9

 

PLANERA DIN HISTORIA OCH TESTA DIN IDÉ

 

 

Skriftlig modul 1

Du lär dig om olika genrer, vad en historia består av och hur du kan utveckla din idé så att den håller för en hel roman.

 

 

Videolektion 1 (tillgänglig mån 04/9).
 

Frågewebbinarium 1 (mån 04/9 kl. 20:00).

 

Vi går igenom kursplanen och diskuterar vad en historia egentligen består av (och oroa dig inte, alla berättelser blir inte likadana bara för att vi använder samma metod J). Vi pratar om hur du kan utveckla din idé och hur du gör en synopsis (som du sedan får redaktörsfeedback på).

DATUM TEMA BESKRIVNING

v.37
11/9-17/9

 

SKAPA EN FUNGERANDE INTRIG OCH STRUKTURERA DIN HISTORIA

 

 

Skriftlig modul 2

En bra berättelse behöver ett gediget skelett. Du kommer att lära dig att bygga din berättelse så att läsaren enkelt kan följa med i vad som händer.

 

 

Videolektion 2 (tillgänglig v. 36 fre 8/9).

Frågewebbinarium 2 (mån 11/9 kl. 20:00).

 

Vi går igenom planering och dramaturgi och berättar hur du kan strukturera din berättelse så att läsaren fängslas av historien och vill läsa vidare. Vi använder Pixarmodellen och tre akts-metoden som exempel.

 

Inlämning av röda tråden-schema – deadline sön 17/9 kl. 23:59.

Skicka in ditt röda tråden-schema för feedback. Du laddar upp det under ”Uppgifter” senast sön 17/9 kl. 23:59.

DATUM TEMA BESKRIVNING

 

v.38
18/9-24/9SKAPA OFÖRGLÖMLIGA KARAKTÄRER

 

 

Skriftlig modul 3

Du kommer att lära dig att skapa spännande karaktärer som driver historien framåt och som läsaren bara vill ha mer av. Vi går även igenom det du MÅSTE ge dina karaktärer för att historien ska bli gripande.

 

 

Videolektion 3 (tillgänglig v.37 fre 15/9).

Frågewebbinarium 3 (mån 18/9 kl. 20:00).

 

Vi undersöker det spännande temat ”karaktärer”. Hur utvecklar man ett fängslande karaktärsgalleri och en trovärdig huvudperson och hur skapar man karaktärsutveckling?

DATUM TEMA BESKRIVNINGv.39
25/9-01/10

TID, BERÄTTARE OCH SYNVINKEL

 

 

Skriftlig modul 4

Vem ska berätta din historia och hur? Valet av tempus, berättare och synvinkel påverkar läsupplevelsen. Lär dig hur du gör de bästa valen för din berättelse.

 

 

Videolektion 4 (tillgänglig v.38 fre 22/9).

Frågewebbinarium 4 (mån 25/9 kl. 20:00).

Vi går igenom vad du bör tänka på när du väljer tempus, berättare och synvinkel.

DATUM TEMA BESKRIVNING

 

v.40
02/10-8/10

 

BRA START OCH FUNGERANDE SCENER

 

 

Skriftlig modul 5

Du kommer att lära dig hur du fångar läsaren redan på första sidan och behåller hens fokus, hur du delar upp din berättelse i scener och kapitel och vad varje scen ska innehålla för att fungera. En roman är som ett pussel, bitarna behöver läggas på ett visst sätt för att helheten ska bli så bra som möjligt.

 


Videolektion 5 (tillgänglig v.39 fre 29/9).

Frågewebbinarium 5 (mån 02/10 kl. 20:00).

 

Vi diskuterar vad som gör bokens första sidor fängslande och hur du bäst ordnar och strukturerar dina scener.

 

Leverans av feedback
(tis 03/10)

Du får feedback från redaktören på ditt röda tråden-schema och får veta vad som fungerar bra och vad du behöver arbeta mer med. Du hittar feedbacken under ”Uppgifter” > Feedback från redaktör.

DATUM TEMA BESKRIVNING

 

v.41

09/10-15/10

SHOW, DON'T TELL

 

 

Skriftlig modul 6

Vad betyder egentligen ”show, don’t tell”, och hur använder vi det i praktiken? En av de största utmaningarna författare står inför är att hitta en balans mellan att visa och berätta information. Lär dig bemästra detta viktiga grepp en gång för alla!

 


Videolektion 6 (tillgänglig v.40 fre 6/10).

Frågewebbinarium 6 (mån 09/10 kl. 20:00).

 

Vi fördjupar oss i konceptet "show, don 't tell" så att du lär dig att känna igen skillnaden mellan att visa och berätta, och diskuterar när vi ska använda de olika greppen.

DATUM TEMA BESKRIVNING

 

v.42
16/10 – 22/10

SPRÅK OCH LITTERATURVETENSKAPLIGA BEGREPP OCH VERKTYG

 

 

Skriftlig modul 7

Du kommer att lära dig att använda rytm, språk och litterära verktyg för att ge läsaren en bra läsupplevelse. 

Videolektion 7 (tillgänglig v.41 fre 13/10).

Frågewebbinarium 7 (mån 16/10 kl. 20:00).

 

Vi ställer den stora frågan: Vad är litterär kvalitet? Vad är det där lilla extra som skiljer ett manus från alla de andra i förläggarnas högar? Vilka knep kan vi ta till för att höja kvalitén på vårt eget språk och kan en bok vara bra utan att ha litterär kvalitet?

 

Inlämning av valfri text (upp till 1000 ord) – deadline sön 22/10 kl. 23:59.

Alla deltagare erbjuds möjligheten att läsa varandras texter och ge och få feedback i grupper om tre. Du kommer att få en mall för hur du ger konstruktiv feedback på en litterär text. Detta är mycket användbart för din utveckling som författare. Texterna granskas också av en professionell redaktör. Ladda upp den under ”Uppgifter” senast sön 22/10 kl. 23:59.

DATUM TEMA BESKRIVNING

 

v.43
23/10-29/10

DIALOG OCH INRE DIALOG

 

 

Skriftlig modul 8

Du lär dig vad en bra dialog ska innehålla och vad du bör undvika. Vi går igenom hur du kan använda inre dialog (tankar och reflektioner) effektivt och vi ger även exempel på vilket format du ska ha på ditt manus och på dina dialoger.

 

 

Videolektion 8 (tillgänglig v.42 fre 20/10).

Frågewebbinarium 8 (mån 23/10 kl. 20:00).

 

Vi pratar om hur du kan träna din egen röst och visar exempel på god dialog och starka karaktärröster.

 

Inlämning av din feedback – deadline sön 05/11 kl. 23:59.

Du ska nu skicka in feedbacken till de två deltagartexter som du har läst. Dokumenten laddas upp under ”Uppgifter”> Grupper senast sön 05/11 kl. 23:59.

DATUM TEMA BESKRIVNING

 

v.45
6/11-12/11

REDIGERING – FRÅN GRÅSKALA TILL GULD

 

 

Skriftlig modul 9

Bli inte besviken om ditt första utkast är långt ifrån den bok du planerade att skriva. Det är bara råmaterial! Vi hjälper dig med strategier för hur du kan ta dig an redigeringsprocessen. Du kommer att få ett formulär med steg-för-steg-instruktioner och råd om hur du kan arbeta med pilotläsningsprogrammet.

 

 

Videolektion 9 (tillgänglig v.43 fre 27/10)

Frågewebbinarium 9 (mån 6/11 kl. 20:00).

 

Vi går igenom hur man ska tänka under redigeringsprocessen och hur man bäst använder sig av feedback.

 

Leverans av feedback
(tis 7/11)

Du får feedback från deltagarna i din grupp och från en professionell redaktör.
DATUM TEMA BESKRIVNING

 

v.46
13/11-19/11

ÖKA DINA CHANSER ATT BLI UTGIVEN

 

 

Skriftlig modul 10

Du kommer att lära dig att skriva ett följebrev och en baksidestext, samt vad du ska tänka på när du skickar ditt manus till förlag. Hur hanterar man refuseringar och andra motgångar? Du får också en inblick i förlagsbranschen, författarekonomi och hur man ökar sina chanser att bli antagen av ett förlag.

 

 

Videolektion 10 (tillgänglig v.43 fre 09/11).

Frågewebbinarium 10 (mån 13/11 kl. 20:00).

 

Vi sammanfattar kursen och pratar om förlagskontrakt, författarliv och hur man bygger ett författarskap.

 

SLUTET FÖR GRUPPENS DEL

Nu är den första delen av kursen slut och du fortsätter att arbeta med ditt manus i EasyWrites forum. Där kan du ställa frågor och få hjälp och stöd under resten av året. Kursmaterialet är naturligtvis tillgängligt under hela kursperioden och du kan när du vill gå tillbaka och titta på videolektionerna, frågewebbinarierna och läsa om kursmodulerna.

 

* Datum kan ändras under kursens gång, så håll koll på kursplanen!

 

Kr 10.900,00

Romankurs grupp (basic)

EasyWrites digitala romankurs (10 kursmoduler)
Skriftlig feedback på synopsis
Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
10 kurswebbinarier "Frågewebbinarier" med Frida Skybäck
Inspirationswebbinarier
Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år
Köp kurs

Kr 12.900,00

Romankurs grupp (standard)

EasyWrites digitala romankurs (10 kursmoduler)
Skriftlig feedback på synopsis
Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
Manusutveckling 1 på 17500 ord (kan uppgraderas)
10 kurswebbinarier "Frågewebbinarier" med Frida Skybäck
Inspirationswebbinarier
Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år
Köp kurs

Kr 16.900,00

Romankurs grupp (pro)

EasyWrites digitala romankurs (10 kursmoduler)
Skriftlig feedback på synopsis
Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
Manusutveckling 4 (70 000 ord, ca. 200 sidor)
1 timme muntligt eller skriftligt samtal med redaktör
10 kurswebbinarier "Frågewebbinarier" med Frida Skybäck
Inspirationswebbinarier
Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år
Köp kurs