Barnbokskurs

Välkommen till EasyWrite - din litterära familj!

Drömmer du om att skriva den där barnboken som läses av många, om och om igen, och aldrig glöms bort?

EasyWrites barnbokskurs är skräddarsydd för dig som vill skriva fängslande för barn och ungdomar!

Kursledare är barn- och ungdomsboksförfattarna Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

 

Videolektioner

Själva inlärningsfasen av kursen pågår under de 10 första veckorna. Varje vecka får du tillgång till en ny modul som innehåller skriftligt material och en videolektion om skrivhantverket. Det skriftliga materialet är uppbyggt på ett pedagogiskt och inspirerande sätt och innehåller specifika förklaringar, exempel och övningar. I videolektionen förklarar och utvecklar vi veckans tema ytterligare.

 

Frågewebbinarier

De första 10 veckorna håller vi även ett frågewebbinarium live för alla kursdeltagare. På frågewebbinarierna kan du ställa frågor om allt du undrar över. Om du inte har möjlighet att delta live är det ingen fara, du kan se frågewebbinariet i efterhand och det finns tillgängligt under hela året.

 

Inspirationswebbinarier

Utöver det som ingår i kursen håller vi även i inspirationswebbinarier. Som deltagare i kursen har du tillgång till dessa under ett helt år. Inspirationswebbinarierna gästas av kända författare, redaktörer och andra profiler i bokbranschen som delar med sig av tips och verktyg till den som drömmer om att lyckas som författare.

 

Respons på din text
Kursen går igenom allt du behöver för att slutföra din bok, inklusive hur du redigerar manuset och gör det klart för inlämning till förlag. Du kan skicka in de två första sidorna av ditt manus och en valfri text på upp till 1000 ord och få dem granskade av en professionell redaktör.

 

Professionell manusutveckling - Standard och Pro
Om du har köpt Standard- eller Propaketet är också en manusutvärdering inkluderad i kurspriset. Då går en redaktör grundligt igenom ditt manus och ger dig feedback på vad som fungerar och vad som kan utvecklas. Du får konkreta tips om vad du kan jobba vidare med för att förbättra din berättelse. Det ger dig en stor fördel i kampen för att komma genom nålsögat hos förlagen. Du kan använda manusutvecklingen när som helst under kursåret.

Det här är extrainnehållet i Standard och Pro-paketen: 

 • Standardpaketet:
  • Respons på de 20 första sidorna som du skriver under sommarpausen (7 500 ord).
  • Manusutveckling 1 (max 17 500 ord, cirka 50 sidor). Du får både en skriftlig utvärdering och kommentarer direkt i manuset.

 • Propaketet:
  • Respons på de 20 första sidorna som du skriver under sommarpausen (7 500 ord). 
  • Manusutveckling 4 (70 000 ord, cirka 200 sidor). Du får både en skriftlig utvärdering och kommentarer direkt i manuset.
  • 1 timmas coaching med redaktör. Coachingen genomförs antingen som ett samtal eller skriftligt. Här får du en unik chans till att diskutera ditt manus med en redaktör.

 

 

Eget arbete

När du har lärt dig hantverket gäller det att skriva, skriva, skriva. Utbildning och insikt behövs för att utveckla skrivfärdigheterna. Många av kursdeltagarna får sina första aha-upplevelser redan i början av kursen och märker snabbt hur de kan förbättra sina texter. För att dra full nytta av kursen rekommenderar vi att du avsätter tid att skriva varje dag - om så bara 10 minuter.

Om du vill göra en intensivversion av de första 10 veckorna av kursen, gå igenom allt material i modulerna, titta på videolektionen och delta i frågewebbinariet, samt vara aktiv i gruppforumet, bör du räkna med att lägga ungefär 4–6 timmar varje vecka utöver ditt eget skrivande. Det är inte alltid lätt att hitta den tiden i vardagen och därför är kursen utformad så att du har ett helt år på dig att gå igenom allt. Detta betyder att du kan välja att göra din egen tidsplan och ta kursen i din egen takt. Du missar alltså ingenting, även om du till exempel måste resa iväg under en period eller ha ledigt någon vecka.

Störst fördel av kursen får du dock om du är aktiv och använder alla resurser som ingår. Vi rekommenderar att du prioriterar att följa kursens webbinarier och videolektioner och aktivt delta i vårt forum, det kommer att ge dig nya vänner och stöd och uppmuntran då det känns motigt att skriva. Du kan även hitta bra pilotläsare som det finns möjlighet att fortsätta att samarbeta med även i framtiden.

 

Personlig vägledning

EasyWrite-teamet är tillgängligt under hela kursen. Vi hjälper dig med dina skrivutmaningar i vårt slutna forum och på frågewebbinarierna. Inga frågor är dumma, det finns alltid någon annan som undrar precis samma sak!

Den intensiva delen av gruppkursen – när vi går igenom allt material – avslutas i vecka 34. Men naturligtvis har du tillgång till de gemensamma frågewebbinarierna, videolektionerna, allt skriftligt material och kursens webbinarier under ett helt år, så att du kan arbeta i din egen takt. Och du kommer att få uppmuntran, stöd och svar på dina frågor i EasyWrites forum så länge du vill.

 

Frågor?

- För tekniska frågor, information om kursen eller EasyWrite, skicka ett e-postmeddelande till: post@easywrite.se

- För frågor om uteblivna fakturor eller liknande som rör betalningen, skicka ett e-postmeddelande till: swp@sveaekonomi.se eller kontakta SVEA via telefon: 08-514 931 13

 

Välkommen till din litterära familj! Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå din dröm.

)

DATUM

TEMA

BESKRIVNING

VECKA 1

25.4.-1.5.

Introduktion. Kom i gång och hitta din historia

 

 

Modul 1

Videolektion 1 (tillgänglig mån 25/4).
 

Introduktion. Bli bekant med olika åldersgrupper och genrer. Hitta den röda tråden i din berättelse.

 

Frågewebbinarium 1 (ti 26/4 kl. 20:00).

Välkommen! Vi går igenom kursplanen och du får möjlighet till att ställa frågor. Vi talar även om att ge och få kritik.

VECKA 2

2.5.-8.5.

Handling, struktur och scener

 

 

Modul 2

Videolektion 2 (tillgänglig mån 2/5).

I det här steget går vi på djupet med handling och struktur, och ger dig en metod för att skapa en välkomponerad berättelse med bra spänningskurvor. Du lär dig hur du ser till att berättelsen fångar från början till slut, att få handlingen att hänga ihop och att det yttre och inre berättandet stöder varandra. Vi berättar vad du behöver ha med i varje scen för att boken ska göra intryck på läsaren.

 

Frågewebbinarium 2 (ti 3/5 kl. 20:00).

Om handling och struktur

Vi går igenom olika sätt att strukturera en berättelse, vad som ska finnas i en scen och visar exempel på en bra början. 

 

Inlämningsuppgift

Inlämning av din synopsis – deadline sön 8/5 kl. 23:59.

VECKA 3

9.5.-15.5.

Skapa oförglömliga och trovärdiga karaktärer

 

 

Modul 3

Videolektion 3 (tillgänglig mån 9/5).

Skapa oförglömliga och trovärdiga karaktärer. Vi ger dig en metod för att skapa karaktärer med djup, som utvecklas och driver berättelsen framåt. Du får verktyg för att ge karaktärerna en röst och skriva bra dialoger.

 

Frågewebbinarium 3 (ti 10/5 kl. 20:00).

Karaktärsutveckling både som metod och som en del av berättelsen

Om karaktärer, och vad som fångar oss som läsare. Synvinkel och perspektiv som verktyg, kraften i att skapa identifikation för läsaren och metoder för att lyckas med det. Vi pratar också om både fördelar och nackdelar med att använda sig själv och sina minnen. 

VECKA 4

16.5.-22.5.

Röst, språk och litterära verktyg

 

 

Modul 4

Videolektion 4 (tillgänglig mån 16/5).

Språkliga verktyg. Vad betyder "show, don´t tell" och hur använder vi det i praktiken? Kan man tillåta sig själv att använda klichéer? Vi går igenom användningen av bildspråk, undertexter, berättande och synvinkel, röst, rytm och hur man använder språket för att styra tempo och spänning.

 

Frågewebbinarium 4 (ti 17/5 kl. 20:00).

Vad är en unik författarröst och hur hittar man den?

Olika språk skapar olika stämning och berättarröst i en text och har bäring på berättelsens temperament, temperatur och tempo. Hur skapar man variation, intensitet, distans eller närhet? Vad tillför humor och allvar till en text?

VECKA 5

23.5.-29.5.

Ungdomsböcker och young adult

 

 

Modul 5

Videolektion 5 (tillgänglig mån 23/5).
 

Målgruppen 12 år och uppåt, och alla utmaningar med att skriva för dem. För den här åldern kan vi skriva riktigt komplexa romaner, samtidigt som det är en mycket svårflörtad läsargrupp. Hur hittar man rätt röst? Vilka teman är särskilt relevanta? Vad är skillnaden mellan en ungdomsbok och en vuxenbok? Och vad ligger precis mittemellan?

 

Frågewebbinarium 5 (ti 24/5 kl. 20:00).

Om samtida böcker för åldersgruppen 12 år och uppåt.

Praktiska erfarenheter av att skriva för just unga. Vad ska man tänka på och vad ska man absolut inte göra? Vad kan man förvänta sig? Också om erfarenheter av att skriva tillsammans med andra.

VECKA 6

30.5.-5.6.

Kapitelböcker

 

 

Modul 6

Videolektion 6 (tillgänglig mån 30/5).

Läsargrupperna 6–9 och 9-12 år, och hur världen växer under just de här åren – både i böckerna och verkligheten. Hur påverkar det våra historier? Och vad är ens en kapitelbok? Att skriva bra berättelser för de här läsarna är svårare än de flesta tror. Vi visar hur du undviker de vanligaste fallgroparna och skapar engagerande berättelser vad gäller både innehåll och språk.

 

Frågewebbinarium 6 (ti 31/5 kl. 20:00).

Från idé till färdig kapitelbok – ett praktiskt exempel.

Om samtida kapitelböcker och vad vi kan lära oss av dem. Exempel från olika genrer, och för hela målgruppen – från tunna böcker för nybörjarläsare till tegelstenar för barn i slukaråldern.

VECKA 7

6.6.–12.6.

Bilderböcker

 

 

Modul 7

Videolektion 7 (tillgänglig mån 6/6).

Bilderböcker. Vad är viktigt att tänka på när du ska skriva en bilderbok? Hur lång bör den vara? Hur jobbar man med en illustratör, och hur hittar man en? I denna modul går vi igenom allt du behöver veta för att skapa en bra bilderbok.

 

Frågewebbinarium 7 (ti 7/6 kl. 20:00).

Bilderböcker: exempel med olika berättarmetoder från samtida utgivning

Fördjupning om bilderböcker. Gästföreläsare: Linda Holmer.

 

Inlämningsuppgift

Inlämning av valfri text (upp till 1000 ord) – deadline sön 12/6 kl. 23:59.

VECKA 8

13.6.-19.6.

Lättläst

 

 

Modul 8

Videolektion 8 (tillgänglig mån 13/6).

Utgivningen av lättlästa böcker har exploderat de senaste åren. Men vad menas egentligen med lättläst? Vilka läsargrupper riktar man sig till? Och är lättläst lika med lättskrivet?

 

Frågewebbinarium 8 (ti 14/6 kl. 20:00).

Vad är lättläst?

Om att skriva med tydliga ramar, och samtidigt skapa en unik och läsvärd skönlitterär berättelse.

20.6-14.8.

Sommarpaus

Ifall du köpt Standard eller Pro -paketen ska du skriva dina första 20 sidor av din bok under sommarpausen, som du ska lämna in 21.8.

VECKA 9

15.8.-21.8.

Redigering

 

 

Modul 9

Videolektion 9 (tillgänglig mån 15/8).

Från gråsten till guld: hur lägger man upp redigeringsarbetet? Bli inte besviken om ditt första utkast är långt från boken du egentligen vill skriva. Det är bara ett råmanus! Nu ska du lära dig hur du bearbetar materialet. Konkreta tips och checklistor.

 


 
Frågewebbinarium 9 (ti 16/8 kl. 20:00).

Om testläsare och att redigera utifrån feedback

Hur redigerar man sitt manus?

 

Inlämningsuppgift

Inlämning av de 20 första sidorna av din bok (gäller de som köpt Standard eller Pro kurspaketerna – deadline sön 21/8 kl. 23:59.

VECKA 10

22.8.-28.8.

Förlagsbranschen

 

 

Modul 10

Du lär dig att skriva följebrev och skicka manuset till förlag. Hur hanterar man avslag och motgångar? Du får även inblick i förlagsbranschen, författarekonomi och egenutgivning.

 

Videolektion 10 (tillgänglig mån 22/8).
 

Frågewebbinarium 10 (ti 23/8 kl. 20:00).

Hur skickar man sitt manus till förlag och säljer in det

* Datum kan ändras under kursens gång, så håll koll på kursplanen!


Att skriva för barn och unga grupp (basic)
Kr 9.900,00

EasyWrites digitala barnbokkurs (10 kursmoduler)
- Skriftlig feedback på synopsis
- Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
- 10 kurswebbinarier - "Frågewebbinarier" med Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
- Inspirationswebbinarier
- Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
- Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år

Att skriva för barn och unga grupp (standard)
Kr 13.400,00

EasyWrites digitala barnbokkurs (10 kursmoduler)
- Skriftlig feedback på synopsis
- Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
- Skriftlig feedback på de första 20 sidorna (7500 ord) som skrivs under sommarpausen (20.6.-14.8.)
- Manusutveckling 1 på 17500 ord (kan uppgraderas)
- 10 kurswebbinarier - "Frågewebbinarier" med Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
- Inspirationswebbinarier
- Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
- Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år

Att skriva för barn och unga grupp (pro)
Kr 17.400,00

EasyWrites digitala barnbokkurs (10 kursmoduler)
- Skriftlig feedback på synopsis
- Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
- Skriftlig feedback på de första 20 sidorna (7500 ord) som skrivs under sommarpausen (20.6.-14.8.)
- Manusutveckling 4 (70 000 ord, ca. 200 sidor)
- 1 timme muntligt eller skriftligt samtal med redaktör
- 10 kurswebbinarier - "Frågewebbinarier" med Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
- Inspirationswebbinarier
- Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
- Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år