Den stora deckarkursen med Gabriella Ullberg Westin
Hur skriver Gabriella Ullberg Westin sina bästsäljande deckare och spänningsromaner?
Genom tio videolektioner och tio live webbinarier får du insikt i författarens skrivprocess. Gabriella delar med sig av sina tankar och svarar på dina frågor.
Kursens fokus är på deckare och spänningslitteratur, men är lika relevant för elever som önskar skriva handlingsdriven skönlitteratur.
Teman Gabriella Ullberg Westin kommer att behandla:
- Ska man planlägga handlingen eller skriva på intuition?
- Vägen från idé till intrig till text
- Hur författaren hittar sin egen röst och ett gott språk?
- Hur skapar man trovärdiga karaktärer?
- Research: hur utreder man saker?
- Dialog: Hur talar folk egentligen i böcker?
- Vad skiljer deckare och spänningsromaner från annan skönlitteratur?
- Manusformatering och hur du tar kontakt med förlag
Gabriella Ullberg Westin vill även dela sina tankar om författarrollen och hur man kan gå från att drömma om att bli författare till att faktiskt bli författare. Gabriella Ullberg Westin har själv studerat kriminologi och är författare till den kända och kritikerrosade deckarserien Morden i Hudiksvall även kallad för Rokka-serien. Hennes böcker har sålts i över 300 000 exemplar och de har getts ut i flertal länder. Gabriella har jobbat som författare på heltid sedan år 2014.
I de skriftliga lektionerna får du alla verktyg du behöver för att fullföra deckaren eller spänningsromanen du drömmer om att skriva. Kursen passar både nybörjare och erfarna skribenter. Du kan börja på ett nytt manus vid kursstarten eller jobba vidare på ett manus du påbörjat Kursen består också av praktiska mallar, nyttiga tips och övningar, videon, professionell textrespons på uppgifter och gemenskap i ett privat Facebook forum.
Kursen börjar med en 10 modulers intensivperiod var du får de redskap du behöver för att skriva din bok. Efter de 10 modulerna ska du fortsätta skriva din bok. Du har tillgång till kursens material under ett års tid och alla webbinarier spelas in. Vi hejar på dig och stöttar dig! Hos oss kommer du få professionell input, svar på allt du undrar angående ditt skrivande, inspiration och stöd, nya vänner och en kreativ omgivning som vill heja på dig och hjälpa dig förverkliga dina drömmar. Vi ser framemot att lära känna dig och dela vår kunskap och bästa tips med dig!
Målet med den stora deckarkursen är att du ska känna att du innehar alla verktyg du behöver för att fullföra den deckarboken du har drömt om att skriva. Är du redo att ta chansen och förverkliga din dröm?
Den kreativa omgivningen
Som deltagare på den stora deckarkursen blir du en del av vår litterära familj. Kursen har en privat Facebook grupp. I denna grupp stödjer, tipsar och hjälper vi varandra fram.
Är din idé tillräckligt bra?
I första modulen lär du dig hur du ska vässa din idé och kolla om den är tillräckligt stark till att bära en hel historia. Du får ett schema som hjälper dig att hitta den röda tråden och en solid huvudkonflikt. Du får ditt projekt värderat av en professionell redaktör, som kommer att ge dig input som säkerställer att du är på rätt spår redan från början. På detta sätt kan du spara månader och år av frustrationer!
Professionell textrespons
Kursen går genom allt du behöver för att fullföra din bok, också hur du redigerar manus och gör den klar för insändning till förlag. Under kursen får du skicka in de två första sidorna av din bok och en projektbeskrivning samt en valfri text på 1 000 ord och få de utvärderade av en professionell redaktör. Ifall du köpt Standard- eller Prokurspaketet får du också textrespons av en professionell redaktör på de 20 första sidorna av din bok som kan skrivas under sommarpausen.
Professionell manusutveckling
Om du har köpt Standard- eller Prokurspaketet är en manusutvärdering inkluderat i kurspriset. Då går en redaktör igenom ditt manus och ser på vad som fungerar och vad som bör ändras. Du får konkreta tips till hur du kan jobba vidare med att förbättra ditt manus. Detta ger dig en stor fördel i kampen för att komma genom nålsögat hos förlagen! Du kan använda dig av manusutvärdering när som helst under loppet av kursåret. Detta får du:
Standardkurspaketet:
- Manusutveckling 1 (max 17 500 ord, ca 50 sidor + synopsis). Du får både en skriftlig utvärdering och kommentarer direkt i manuset.
Prokurspaketet:
- Manusutveckling 4 (max 70 000 ord, ca 200 sidor + synopsis). Du får både en skriftlig utvärdering och kommentarer direkt i manuset. Dessutom får du en timmes coaching med en av redaktörerna gällande ditt manus.
I kursmodulerna går vi igenom genrer, hur du ska vässa din idé och skriva synopsis, hur du strukturerar din historia för att skapa största möjliga spänning och framdrift, hur du skapar tredimensionella, fascinerande karaktärer, och hur du använder språket och litterära verktyg för att förmedla historien på bästa möjliga sättet. Du får lära dig om berättare och synvinkel, spår och villospår, deckargenrens rollgalleri och mycket mer.
Varje modul består av inspirerande videolektioner av Gabriella Ullberg Westin.
Kursfrågewebbinarier
Varje tisdag under 10 modulers tid håller Gabriella ett webbinarium var hon svarar på alla dina frågor gällande den veckans tema samt övriga frågor du har.
Inspirationswebbinarier
Utöver det som ingår i kursen håller vi även ett flertal inspirationswebbinarier utspridda över kursåret. Som deltagare i kursen har du tillgång till dessa under ett helt år. Inspirationswebbinarierna gästas av kända författare, redaktörer och andra profiler i bokbranschen som delar med sig av tips och verktyg till den som drömmer om att lyckas som författare.
Eget arbete
När du har lärt dig hantverket gäller det att skriva, skriva, skriva. Utbildning och insikt behövs för att utveckla skrivfärdigheterna. Många av kursdeltagarna får sina första aha-upplevelser redan i början av kursen och märker snabbt hur de kan förbättra sina texter. För att dra full nytta av kursen rekommenderar vi att du avsätter tid att skriva varje dag - om så bara 10 minuter.
Om du vill göra en intensivversion av de första 10 modulerna av kursen, gå igenom allt material i modulerna, titta på videolektionen och delta i frågewebbinariet, samt vara aktiv i gruppforumet, bör du räkna med att lägga ungefär 4–6 timmar varje vecka utöver ditt eget skrivande. Det är inte alltid lätt att hitta den tiden i vardagen och därför är kursen utformad så att du har ett helt år på dig att gå igenom allt. Detta betyder att du kan välja att göra din egen tidsplan och ta kursen i din egen takt. Du missar alltså ingenting, även om du till exempel måste resa iväg under en period eller ha ledigt någon vecka.
Störst fördel av kursen får du dock om du är aktiv och använder alla resurser som ingår. Vi rekommenderar att du prioriterar att följa kursens webbinarier och videolektioner och aktivt delta i vårt forum. Det kommer att ge dig nya vänner och stöd och uppmuntran då det känns motigt att skriva. Du kan även hitta bra pilotläsare som det finns möjlighet att fortsätta att samarbeta med även i framtiden.
Personlig vägledning
EasyWrite-teamet är tillgängligt under hela kursen. Vi hjälper dig med dina skrivutmaningar i vårt slutna forum och på frågewebbinarierna. Inga frågor är dumma, det finns alltid någon annan som undrar precis samma sak!
Den intensiva delen av gruppkursen – när vi går igenom allt material – avslutas i vecka 45. Men naturligtvis har du tillgång till de gemensamma frågewebbinarierna, videolektionerna, allt skriftligt material och kursens webbinarier under ett helt år, så att du kan arbeta i din egen takt. Därtill kommer du att få uppmuntran, stöd och svar på dina frågor i EasyWrites forum så länge du vill.
Frågor?
- För tekniska frågor, information om kursen eller EasyWrite, skicka ett e-postmeddelande till: post@easywrite.se
- För frågor om uteblivna fakturor eller liknande som rör betalningen, skicka ett e-postmeddelande till: swp@sveaekonomi.se eller kontakta SVEA via telefon: 08-514 931 13
* För flera detaljer om kursen, klicka på fliken Kursplan till höger.
Deckarkurs (Basic)
SEK 9.900,00
BeställSkriftlig feedback på de två första sidorna
Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
10 videolektioner med Gabriella Ullberg Westin
10 kursfrågewebbinarier med Gabriella Ullberg Westin
Inspirationswebbinarier
Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år
Deckarkurs (Pro)
SEK 12.900,00
BeställSkriftlig feedback på de 2 första sidorna
Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
Skriftlig feedback på de 20 första sidorna (7500 ord)
Manusutveckling 4 på 70 000 ord
1 timmes samtal med en redaktör
10 videolektioner med Gabriella Ullberg Westin
10 kursfrågewebbinarier med Gabriella Ullberg Westin
Inspirationswebbinarier
Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år
Deckarkurs (Standard=
SEK 13.400,00
BeställSkriftlig feedback på de 2 första sidorna
Skriftlig feedback på valfri text (1000 ord)
Skriftlig feedback på de 20 första sidorna (7500 ord)
Manusutveckling 1 på 17500 ord
10 videolektioner med Gabriella Ullberg Westin
10 kursfrågewebbinarier med Gabriella Ullberg Westin
Inspirationswebbinarier
Tillgång till EasyWrites gruppforum på Facebook
Tillgång till kursen och inspelade webbinarier i ett år
Här är din kursplan!
DATUM | TEMA | BESKRIVNING |
VECKA 1 24.02-02.03 | Bli bekant med genren och planera historien |
|
| Skriftlig modul 1 | Du lär dig om genren, vad en historia egentligen består av och hur du kan vässa din idé så att den kan bära en hel roman. Denna vecka får du ett schema som hjälper dig att hitta den röda tråden och säkra dig om att du har en solid huvudkonflikt. |
| Frågewebbinarium 25/2 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
VECKA 2 03.03-09.03 | Skapa ett persongalleri och ge karaktärerna motiv |
|
| Skriftlig modul 2 | Du lär dig att skapa fascinerande karaktärer som driver historien framåt och som läsaren inte får nog av. Kom ihåg att se på videolektionen inför onsdagens frågewebbinarium. |
| Frågewebbinarium 4/3 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
| Inlämning (frivilligt) | Få textrespons av en professionell redaktör på de två första sidorna av din historia. Det kan vara starten på ditt bokprojekt du tänkt skriva eller som du kanske redan skrivit en massa på, eller så kan du se detta vara en övning. Skriv först några rader om ditt projekt (om du redan har tankar om det). Lämna in senast sön 9/3 kl. 23.59. |
VECKA 3 10.03-16.03 | Skapa en solid handling och strukturera din historia |
|
| Skriftlig modul 3 | En god historia behöver ett stadigt skelett. Du lär dig hur du kan bygga upp din historia på ett sätt som skapar största möjliga framdrift och spänning. |
| Frågewebbinarium 11/3 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
VECKA 4 15.5-21.5 | Tid, berättare och dialog |
|
| Skriftlig modul 4 | Vem ska berätta din historia, och hur? Val av tid, berättare och synvinkel påverkar läsupplevelsen. Lär dig hur du kan fatta de bästa besluten för din historia och hur du skriver dialoger. |
| Frågewebbinarium 17/5 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
VECKA 5 22.5-28.5 | En bra början, scener, kapitel och sidohandlingar |
|
| Skriftlig modul 5 | Du lär dig hur du kan dela din historia in i scener och kapitel, och vad varenda scen måste ha för att fungera. En roman är som ett pusselspel, bitarna måste placeras rätt för att helheten ska bli perfekt. En god deckare behöver också sidospår inte minst en knallstart som fångar läsaren. |
| Frågewebbinarium 24/5 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
| Inlämning (frivilligt) | Få textrespons av en professionell redaktör på en valfri text på max 1000 ord. Lämna in din uppgift senast sön 28/5 kl. 2359 Alla deltagare erbjuds möjligheten att läsa varandras texter och ge och få feedback i grupper om ca tre. Du kommer att få en mall för hur du ger konstruktiv feedback på en litterär text. Detta är mycket användbart för din utveckling som författare. Texterna granskas också av en professionell redaktör. Ladda upp den under ”Uppgifter” senast sön 11/6 kl. 23.59. |
VECKA 6 29.5-4.6 | Språk och litterära tekniker |
|
| Skriftlig modul 6 | Du lär dig hur du kan använda dig av språket och litterära verktyg för att skapa spänning, inlevelse och engagemang hos läsaren. |
| Frågewebbinarium 31/5 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
Sommarlov 5.6-27.8 | Inlämning | Ifall du köpt Standard eller Pro -paketen ska du skriva dina första 20 sidor av din bok under sommarpausen, som du sedan ska lämna in 27/8 |
VECKA 7 28.8-3.9 | Skapa spänning och lägg ut spår och villospår |
|
| Skriftlig modul 7 | Hur lägger du ut spår och villospår, och använder språket effektivt till att skapa spänning och emotionellt engagemang. |
| Frågewebbinarium 30/8 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
VECKA 8 4.9-10.9 | Gör research och lär dig enkel formatering |
|
| Skriftlig modul 8 | Trovärdighet är A och Ö När ska du göra research, och hur? Vem kan du kontakta? |
| Frågewebbinarium 6/9 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
VECKA 9 11.9-17.9 | Redigera manuset – från gråsten till guld |
|
| Skriftlig modul 9 | Bli inte besviken om ditt första utkast är så långt från den boken du önskar att skriva som det går att komma. Det är bara råmaterialet! Vi går igenom hur du lägger upp redigeringsarbetet. Vad bör du ta tag i först? |
| Frågewebbinarium 13/9 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
VECKA 10 18.9-24.9 | Så ökar du chansen hos förlagen |
|
| Skriftlig modul 10 | Du lär dig hur du skriver följebrev och skickar manuset till förlag. Hur tacklar man refusioner och motgångar? Du får också insikt i enkel formatering, förlagsbranschen, författarekonomi och självpublicering. |
| Frågewebbinarium 20/9 kl. 20 | Live webbinarium med Gabriella Ullberg Westin. |
Vad nu? |
| Du jobbar vidare med ditt manus, och vi stödjer dig hela vägen. Kursmaterialet är självklart tillgängligt hela året, så du kan gå tillbaka och läsa modulerna och se om videorna när som helst. Nu är du en del av vår litterära familj, och vi hoppas att du vill fortsätta vara aktiv i vårt Facebook-forum! |
*Datum kan ändras under kursens gång, så håll koll på kursplanen!